T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SAMSUN / SALIPAZARI - Gökçeli Ortaokulu

ÇAY ATIK PROJESİ

Okulumuzda başlatılmış olan geri dönüşüm projeleri kapsamında çay atık projesi ile ilgili çalışmalara başladık. Öğrencilerimize Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmenimiz Uğur UYGUN ile Sosyal Bilgiler Öğretmenimiz Edip DOĞAN tarafından projemiz ile alakalı gerekli bilgilendirmeler yapıldı. Öğrencilerimize geri dönüşümün öneminden bahsedildi. Evlerindeki ve işyerlerindeki çay atıklarının çöpe dökülmeyerek şişelerde ve kovalarda toplanması, bu sayede geri dönüşüme kazandırılması istendi. Konu ile alakalı pano hazırlanarak öğrencilerimizin bilgi sahibi olması amaçlandı.  

21-11-201821-11-201821-11-201821-11-201821-11-2018

Geri Dönüşümün Hakkını Vermek

Sevgili Öğrencilerim;

Bu sene okul olarak sizlerinde fark ettiği gibi geri dönüşüm seferberliği başlattık.  Bu yazıyı kaleme alma nedenim geri dönüşümün öneminden bahsederek bu konu da, sadece bu yıl değil ömrümüzün sonuna kadar hassas olmanızı sağlamaktır.

İlk önce belirtmek isterim ki EN ÖNEMLİ GERİ DÖNÜŞÜM TASARRUFTUR. Arkadaşlar çay atıklarından elektrik üretmek için; çayın atıklarının toplanması, ilgili birime yönlendirilmesi ve elektrik üretme tesisinde bir dizi işlemden geçmesi gerekmektedir. Şimdi sizlere sorum şu; çay atığından elektrik üretebilmek için onlarca insanın emeği vererek elektrik üretmesi mi kolay yoksa sizlerin elektrik konusunda tasarruf yapmanız mı daha kolay. Tabi ki sizlerin, bizlerin tasarruf yapmaları çok daha kolay olacaktır. Bu nedenle sizlerden ricam ve beklentim; sadece okulumuzda değil evlerimizde de boşa yanan lambaları, ev aletlerini kapatmanızdır. Bu konu da gereken hassasiyeti göstereceğinize inancım tamdır.

 Arkadaşlar; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye´nin 2013 yılındaki ithalatı 251 milyar 650 milyon 560 bin doları bulurken, bu miktarın 55 milyar 915 milyon 234 bin dolarlık bölümü "enerji ithalatı" oluşturmaktadır. Yani ülkemizin parası enerji kullanımımız için başka ülkelere akmaktadır. Ülkemizde enerji için harcanan bu para ile yüzlerce okul, hastane, fabrika açılabilir. Şayet bu konuda ülkemizdeki her birey bilinçli olmazsa bu fatura seneler geçtikçe yukarı doğru çıkmaya devam edecektir. Sizler artık bu durumu bilen bilinçli bireyler olarak; sadece kendiniz tasarruf yapmakla yetinmeyeceksiniz aynı zaman da bilinçsiz tüketim yapan herkesi uyaracaksınız. Bunu bu ülkeye borçlusunuz. Tasarruf yaparken zaruri ihtiyaçlarımız için kullandığımız çay atığı, kağıt, plastik gibi ürünleri de muhakkak geri dönüşümler için biriktirmeliyiz.

Sevgili öğrenciler; tasarruf ve geri dönüşüm sadece ülkemizin ekonomisi için değil aynı zamanda doğamız için de önem arz etmektedir. Şayet dünya insanlığı tüketim konusunda bu kadar bilinçsiz olmaya devam ederse gelecek nesillere çok daha fakir ve doğal güzellikleri az bir dünya bırakacağımızı bilmemiz gerekir.  Her yıl kağıt, karton ve yaşamsal ihtiyaçlarımız için kişi başı ortalama 7 adet ağaç tüketiyoruz. Ülkemizin nüfusunun 80 milyon olduğunu düşünürseniz bu sayı bir yılda 560 milyon ağaç demektir.  Çok ürkütücü bir rakam değil mi? Bu nedenle kağıtların geri dönüşümü de hayati derecede önemlidir. Ağaç konusunda tasarruf ve geri dönüşüm kadar mühim olan bir konu da fidan dikmektir. Her yıl kişi başı 7 fidan dikmeyi gelecek nesillere ve doğaya borçluyuz arkadaşlar.

Plastik ve atık yağ konusu için yeterli yerimin kalmadığını düşünerek kısa ve mühim verilerle yazımı sonlandırmak zorundayım. Plastiklerin doğa da kaybolma süresi tam 1000 yıl düşünebiliyor musunuz? Yani sizin attığınız bir plastik ortalama insan ömrünü 90 yıl olarak alırsak 11 nesil sonra yok oluyor. Bu kötülüğü doğaya yapmaya devam edecek misiniz?, yoksa geri dönüşüm seferberliğimize katkı sağlayacak mısınız?

1 litre atık yağ, 1.000.000 litre içme suyunu kirletir. Daha iyi anlamanız için bir bilgi vereyim 1 varilin 160 litre su aldığını düşünürseniz, 1 litre atık yağ ile 6250 varil içme suyu kirleniyor. Düşünmeye çalışın 6250 varil su. Sonra atık yağ konusunda ne kadar duyarlı olduğunuzu test edin.

Arkadaşlar bu konu da söylenecek söz çok, kelimeler yetmez. Bu nedenle lütfen duyarlı olalım ve herkesi uyaralım. Bu konuda sizler de yazmak ve görüşlerinizi bizimle paylaşmak isterseniz konuşalım.  20/11/2018

Uğur UYGUN

Rehber Öğretmen

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 21.11.2018 - Güncelleme: 07.10.2023 10:52 - Görüntülenme: 363
  Beğen | 9  kişi beğendi